8 motive pentru care nu amanam nunta.
Bride TO Be

8 motive pentru care nu amânăm nunta, Episodul 4 [ Jurnal de mireasă]

De peste două luni trăim o incertitudine cu privire la organizarea nunților din acest an. În luna februarie a acestui an eu și viitorul meu soț decideam ca în luna iulie să organizăm nunta. Chiar înainte cu câteva zile de declararea stării de urgență noi semnam contractul pentru sala de evenimente. Suntem la distanță de 2 luni de marele eveniment și nu ne gândim să amânăm. Ba din contră considerăm că modul în care am setat planul de buget și de planificare a nunții ne face să fim în avantaj în acest moment.

Nu avem riscuri sau pierderi în cazul în care vom fi forțați de lege să ne limităm la un anumit număr de invitați sau de anularea nunții. Am decis că vom amâna în ultimă instanță dacă va fi necesar cu maxim 1-2 luni, apoi dacă nu vom putea sărbători anul acesta, vom anula de tot petrecerea. M-am hotărât să scriu despre cele 8 motive pentru care nu amânăm nunta și să detaliez un pic ce  decizii am luat înainte de apariția pandemiei, care astăzi ne ajută să fim pozitivi și să mergem mai departe cu nunta.

1. Cununia și petrecerea au loc în zile diferite

Organizez evenimente de peste 15 ani. Ziua evenimentului este mereu încărcată și inevitabil apar situații de soluționat. Coordonând nunți, am avut oportunitatea de a observa cât de stresați pot fi mirii în ziua nunții dar și cât de relaxați devin atunci când au din ce în ce mai puține responsabilități.

Mi-am dorit dintotdeauna ca ziua petrecerii să fie doar despre distracție. Nu sunt nici o persoană matinală, astfel nu mi-aș putea imagina să mă trezesc la 6 dimineață pentru pregătiri. De asemenea nu mă văd alergând 24 de ore în rochia de mireasă. Îmi doresc să fiu odihnită pentru a mă putea bucura cât mai mult de petrecere. În acest sens am decis să setăm 2 date dedicate nunții la distanță de 2 săptămâni.

Cununia va avea loc cu două săptămâni înainte de petrecerea de nuntă. Așa ne vom putea bucura de ceremonie și de asemenea ne vom distra pe cinste la petrecere. Nu vom alerga prin tot orașul și nici nu va fi necesar să ghidăm două sute de oameni dintr-o locație în alta. Ceremonia de cununie va fi ceva restrâns alături de rude, iar la petrecere îi vom avea alături pe toți cei dragi nouă, care vor dori să celebreze cu noi.

2. Am ales furnizori în funcție de conceptul nostru de nuntă

Noi am căutat un furnizor care să ne fie partener în tot ceea ce ne doream să construim. Un furnizor care să se preteze conceptului nostru, căruia să-i placă ceea ce voiam să facem și care era dispus să ne ajute să obținem un rezultat favorabil. Am vizitat 3 locații, iar cea de-a treia era partenerul ideal. Pe lângă gama extinsă de servicii incluse și colaborări serioase pe care ni le pune la dispoziție, am găsit oameni deschiși și binevoitori să ne fie alături în această aventură.

Nu a fost nevoie să apelăm la mulți furnizori externi. În sarcina noastră rămânând doar zona de divertisment, muzică, make-up & hair, ținutele mirilor și tot ce ține de cununia civilă și religioasă.

E important totuși de știut, că atunci când alegem să lucrăm cu un furnizor, înainte să semnăm contractul trebuie să vedem cum ne înțelegem cu ei. Ideal ar fi să ne devină prieteni. Să știm că putem bea liniștiți oricând cu ei o bere, că ne înțelegem și că împărtășim aceleași principii. Este o regulă de aur în alegerea furnizorilor de nuntă.

Conflicte vor apărea atunci când nu a fost stabilită o relație de colaborare frumoasă, cu o comunicare deschisă între miri și furnizori. Este necesar, înainte de toate, să căpătați încredere unii în ceilalți, să vedeți la ce sunt ei dispuși să facă împreună cu voi și cum veți comunica până în ziua nunții.

3. Am comunicat în permanență cu furnizorii noștri, avem și noi și ei de câștigat.

Orice conflict ar duce la un gust amar în ambele părți. Nu e vina nimănui pentru situația actuală. Suntem afectați toți, deci este nevoie de comunicare sinceră și susținere bilaterală. Vom acționa conform legii și limitărilor din perioada imediat apropiată evenimentului, păstrându-ne bineînțeles bunul simț și buna credință. Suntem obligați să acționăm conform legii și în concordanță cu clauzele din contract.

4. Am discutat cu avocatul pe contracte.

Organizarea nunții presupune o serie de negocieri și clauze contractuale care ne vizează pe noi, mirii. Am analizat în detaliu oferta și contractul și am cerut de asemenea opinia unui avocat, care ne-a evidențiat ce trebuie să avem în vedere pentru siguranța noastră și desfășurarea evenimentului fără stres. Când România a intrat în stare de urgență, noi știam deja ce putem face și ce nu putem face cu privire la contractul semnat. Eram în temă cu ce presupune Forța Majoră și cum trebuie să punem problema în comunicarea cu furnizorii. Deja cunoșteam necesitatea semnănii unui act adițional în cazul oricărei modificări ulterioare sau a unei amânări.

Tot avocatul ne-a vorbit și despre cum să procedăm în cazul anulării evenimentului conform cu clauzele prezentate în contractul nostru. Practic eram în temă și cunoșteam ce avem de făcut. Starea de urgență nu ne-a speriat și nu a fost necesar să efectuăm nici un demers de amânare sau anulare.

5. Suntem ambițioși și optimiști.

Prietenia, sinceritatea, încrederea și susținerea pe care o împărtășim din prima zi de când ne-am cunoscut ne-au ajutat să ne cunoaștem foarte bine. Astfel am reușit împreună să realizăm foarte multe planuri comune, dar să ne și susținem fiecare pe planurile personale și profesionale. Toate acestea ne ajută azi, în plină pandemie, să ne continuăm activitatea și bineînțeles să mergem până la capăt cu planurile noastre de nuntă.

De la prima discuție despre nuntă și până în ziua de astăzi, am organizat totul cu un plan de organizare bine definit pe baza conceptului nostru de nuntă. De asemenea utilizând un plan de buget de nuntă am putut estima cât mai bine ce presupune investiția în organizarea nunții. Am reușit să negociem tot ceea ce aveam nevoie. Avem pregătite 2-3 planuri de backup pentru mai multe variante de situații care pot interveni în această perioadă. Suntem optimiști că vom reuși așa cum ne-am propus.

6. Oricum nu știm ce aduce ziua de mâine

Mergem mai departe cu planurile pentru că așa cum nu știam că avea să vină o pandemie care să ne încurce un pic planurile, nu știm ce va aduce ziua de mâine. Ne dorim bineînțeles să avem parte de o nuntă frumoasă alături de cei dragi. Ne dorim soare și multe poze. Vrem să vină cât mai multă lume să sărbătoarescă cu noi acest moment minunat din viața noastră.

Însă nu putem citi în stele și nici afla ce ne rezervă viitorul. Pot veni oameni mulți sau puțini. Poate fi soare sau poate ploua. Poate vom putea face nunta în condiții normale (sau așa cum credem noi că ar fi normal) sau poate că nu se va putea. Ne vom adapta și ne vom bucura de acest moment exact așa cum va fi el. Cu bune și cu rele.

7. Acum simțim că este momentul nostru

Suntem oameni de acțiune și nu ne face plăcere să amânăm sau să ne abatem de la planurile noastre. Considerăm că acum este momentul nostru. L-am simțit așa și vrem să-l trăim așa cum e el. Am simțit momentul, sala de evenimente, colaborările și toate semnele universului. Dacă este să fie, atunci va fi acum când simțim noi.

8. Prietenii și apropiații ne încurajează

Decizia ne aparține nouă. Nunta noastră este despre noi doi și despre tot ceea ce noi iubim să facem. Am extrapolat petrecerile de casă pe care obișnuim să le facem periodic alături de prieteni, într-o petrecere mai mare pe malul lacului.

E un episod istoric, după 100 de ani, prima pandemie. Vom trăi cu acest virus pentru totdeauna, vor exista bineînțeles tratamente și probabil un vaccin. Însă nu într-un an, în mai mulți ani. Nu va mai fi ca înainte, iar oamenii se vor adapta. Ne adaptăm și noi. Găsim soluții, implementăm și mergem mai departe.

Trebuie să fie bine!

După ce va avea loc prima nuntă din această vară, iar oamenii se vor bucura și totul va fi ok, teama de a participa la evenimente private se va diminua. Au fost de ajuns 2 luni de zile pentru a înțelege necesitatea de a ne proteja. Întorcându-ne la serviciu și reluându-ne activitățile ne vom adapta la un nou stil de viață. Nu putem amâna evenimentele private și publice la nesfârșit. Cumva acestea vor avea loc bineînțeles într-o formulă nouă.

Nu ne este frică. Și credem că ne va fi mai bine să împărtășim cu oamenii dragi emoții și bucurie, decât îmbrățișări și sărutări. Putem să petrecem împreună păstrând distanța. Un eveniment privat, nu este un loc public. Nu vin străini la evenimentele private, vin rude, apropiați, cunoștințe și prieteni. Împărtășim iubire și respect, deci ne protejăm și îi protejăm pe cei dragi nouă.

Cu drag,

Elly

(organizator de evenimente, wedding lover & mireasă pe timp de pandemie)

P.S. Dacă  printre cititoare/cititori se numără mirese/miri cărora le-ar face plăcere să dezbatem diverse subiecte despre nuntă și consideră necesar să ne susținem în această perioadă și să împărtășim emoțiile pregătirii nunții, vă invit alături de mine în grupul de facebook pe care l-am creat special pentru mirese: Jurnal de mireasă- Bride to be- sfaturi utile ( Click !aici! pentru a intra in grup)

Episoadele seriei #Jurnal de # mireasă sunt disponibile cu un click AICI.

Dacă ți-a plăcut povestea mea de catifea, te invit să-mi oferi un LIKE și un SHARE.

VELVET STORIES by enemtoiu.com – citește poveștile – AICI

3 Comments

 • Alexandra

  Un alt motiv ar fi ca lumea vine si sa se vada cu oameni cu care nu au vorbit de mult sau nu s-au vazut in perioada de urgență. Noi ne-am luat o data de rezerva asa cum spuneam si pe facebook dar de dau voie lejer la nunti facem anul asta. Am inceput sa dam invitatii si maxim trei cupluri ziceau ca nu vin deci a fost un feedback pozitiv. Un alt motiv pentru mine sa facem anul asta ar fi ca am tine minte anul asta dat fiind pandemia . trebuie sa recunosti ca are un vibe interesant m-am casatorit in anul pandemiei :))

  • Alexandra Elly Nemțoiu

   Nu știu de ce, dar abia acum am primit mesajul tău… da și eu văd nunta de anul acesta cu un vibe interesant. Feedback-ul pozitiv este extraordinar, în plus ne ajută să ne concentrăm pe pregătiri. Spor!

 • Alexandra

  Pe langa vibe as adauga si faptul ca nu vom uita cu siguranta data nuntii. Vorba bijutierului unde ne-am comandat verighetele o sa tineti minte toata viata anul asta si clar nu uitati data nuntii :))) doamne ajuta sa fie bine si sa putem organiza asa cum ne-am pregatit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *